Home Aktualitet Fazë e verdhë alerte në mbarë vendin, temperatura deri në 38 gradë

Fazë e verdhë alerte në mbarë vendin, temperatura deri në 38 gradë

Vendi sot do të përfshihet me temperatura të fazës së verdhë alerte. Temperatura do të rritet deri në 38 gradë Celsius, për këtë shkak bëhet apel deri te qytetarët të mbrohen nga ekspozimi direkt në diell, të shmangin qëndrim në ambient të hapur në periudhën prej orës 11 e deri në orën 17, të vishen rroba të lehta. Gjatë ekspozimit të drejtpërdrejtë në diell rekomandohet vendosja e syzeve mbrojtëse dhe kapelave, njofton Koha.mk

Rekomandimi i Komisionit për ndjekjen e gjendjes dhe efekteve nga temperaturat e larta pranë Ministrisë së Shëndetësisë është gjatë ditëve të nxehta ekstreme të këtilla, qytetarët të qëndrojnë në ambiente të hapura, para së gjithash të kondicionuara, ndërsa gjatë qëndrimit të domosdoshëm në ambient të hapur në këtë periudhë, të gjendet mundësi për pushime më të shpeshta nën hije.

Personat me sëmundje kronike u rekomandohet që rregullisht të marrin terapinë e caktuar.

Rekomandohet konsumimi i ushqimit të lehtë dhe të lëngjeve, ndërsa veçanërisht të kihet kujdes gjatë përgatitjes dhe konsumimit të ushqimit, si dhe të shmangen produktet të papërpunuara termikisht, për shembull majonezë, akullore dhe kremra të ndryshëm. Nevojitet konsumim të sasisë më të madhe të lëngjeve, më mirë uji i thjeshtë është më i preferuar ndërsa duhet të shmangen pijet alkoolike. Gjatë hyrjes në automjet rekomandohet që fillimisht automjeti të ajroset për një periudhë të caktuar kohe.

Sinoptikët prej sot e deri të dielën paralajmërojnë mot me diell dhe shumë të nxehtë me temperatura maksimale mbi 35 gradë. Nga e diela në orët e pasdites sërish do të ketë paraqitje të shiut të rrëmbyeshëm lokal dhe bubullima, ndërsa temperatura maksimale do të jenë rënie graduale. (koha.mk)

Loading...
Previous articleSiberi, akulli ka ruajtur kokën e ujkut për 40.000 vite (FOTO)
Next articleAngela Merkel: Luftoni muret e injorancës dhe mendjen e ngushtë!