Home Bota Koronavirusi në Britani/ Kryeministri Johnson do i japë rrogë javore çdo qytetari

Koronavirusi në Britani/ Kryeministri Johnson do i japë rrogë javore çdo qytetari

Çdo britanik mund të marrë pagesë javore nga qeveria në mes të frikës së krizës nga koronavirus që mund të linte miliona njerëz pa punë.

Ky veprim i jashtëzakonshëm po konsiderohet nga ministrat pasi shkalla e shkrirjes ekonomike me të cilën përballet vendi bëhet e qartë – me paralajmërime se masat ‘distancuese sociale’ mund të shohin që BPV-ja të ulet me 20 përqind dhe sektori i mikpritjes të zhduket në mënyrë efektive.

Boris Johnson sugjeroi mbrëmë se “të ardhura themelore universale” – ose UBI – është një ndër opsionet në tryezë për të shmangur familjet të zhyten në varfëri dhe trazira masive ndërsa Britania e Madhe po ndalet.

Si përshkallëzim i kaosit global, presidenti amerikan Donald Trump ka parashtruar propozime të ngjashme për t’i dorëzuar shumicës së amerikanëve pagesa prej 1.000 dollarë.

Sipas planeve – pjesë e një pakete shpëtimi prej 1 miliardë dollarësh – paratë do të shpërndaheshin brenda disa javësh.

Kancelari Rishi Sunak zbuloi një ndihmë financiare prej 350 milionë dollarësh në fillim të kësaj jave, të përbërë nga kredi, grante dhe lehtësime për bizneset.

Personat e kapur në vështirësi do të jenë në gjendje të marrin pushime hipotekare tre mujore, dhe qiratë private do të mbrohen nga dëbimi.

Sidoqoftë, ndërsa kryeministri tha që paketa ishte ‘e paprecedentë në kohën e paqes’, ai është paralajmëruar se qeveria do të duhet të shkojë shumë më tej, me parashikime të zymta se mjerimi i koronavirusit mund të zgjasë mbi një vit.

Thesari po shikon një sërë opsionesh, duke përfshirë ndryshimin e sistemit ekzistues të kredive, dhe rritjen e pagave ligjore të të sëmurëve.

Raportet e mëparshme nga grupet fiskale kanë sugjeruar shifrat e UBI që variojnë nga 48 paund në javë deri në 1.000 paund për person në muaj. Sidoqoftë, do të ishte jashtëzakonisht e kushtueshme dhe ministrat do të ndanin shuma të mëdha për shumë njerëz që tashmë janë mjaft mirë.

Më shumë se 56,000 njerëz kanë nënshkruar një peticion duke i bërë thirrje qeverisë të zbatojë idenë për t’u siguruar atyre “sigurinë e shtëpisë dhe ushqimit” mes krizës në vazhdim.

Në fillim të kësaj jave, mbikëqyrësi financiar i OBR i qeverisë sugjeroi që ministrat të jenë të gatshëm për të paguar faturat e shërbimeve për të gjithë britanikët, ose të anulojnë taksën e këshillit të gjithë së bashku.

Fondacioni i Rezolutës i ka kërkuar qeverisë të krijojë një përfitim të ri që mund të paguante një milion prej punëtorëve më të rrezikuar, dy të tretat e pagave të tyre të zakonshme. /Daily Mail

Loading...