Home Lajmet kryesore A mundet që ky ilaç të parandalojë mpiksjen e gjakut nga Covid-19?...

A mundet që ky ilaç të parandalojë mpiksjen e gjakut nga Covid-19? Flasin shkencëtarët

Shkencëtarët duhet të testojnë nëse një ilaç eksperimental mund të parandalojë mpiksjen e mundshme vdekjeprurëse të gjakut, të lidhur me Covid-19, shkruan BBC.

Prova, e financuar nga “Fondacioni Britanik i Zemrës”, do të testojë teorinë se mpiksjet shkaktohen nga një çekuilibër i hormoneve, i shkaktuar nga koronavirusi.

Një e treta e pacientëve me koronavirus të shtruar në spital zhvillojnë mpiksje të gjakut, raporton abcnews.al

Ilaçi, TRV027, vepron për të ribalancuar hormonet e përfshira në presionin e gjakut, ujin dhe kripën.

Shkencëtarët nga “Imperial College London”, të përfshirë në gjykim, mendojnë se kur virusi hyn në trup, ai përdor një enzimë si “dorezë” për të hyrë në qeliza.

Por kjo çaktivizon enzimën, e cila luan një rol të rëndësishëm në balancimin e hormoneve kryesore. Kur është jashtë ekuilibrit, gjaku mund të mpikset.

Ata mendojnë se TRV027, mund të përdoret për të luajtur këtë rol ribalancues, raportona abcnews.al

Por çekuilibri hormonal është një “problem mjaft i veçantë”, i cili mund të sigurojë të dhëna për pyetjen se pse disa njerëz sëmuren rëndë dhe pse të tjerët jo, thotë Dr. David Owen, një nga drejtuesit e studimit.

Mpiksja e gjakut gjithashtu mund të shpjegojë pse Covid-19 duket se prek veçanërisht njerëzit që kanë tashmë sëmundje kardiovaskulare, pavarësisht se është sëmundje e frymëmarrjes, sipas “Fondacionit Britanik të Zemrës”.

Meqenëse Covid-19 është një sëmundje kaq e ndërlikuar që ndikon në shumë prej sistemeve të trupit, ky trajtim mund të përdoret në kombinim me ilaçe të tjera thotë Dr. Kat Pollock, një udhëheqës i përbashkët në studim, raporton abcnews.al

TRV027 është vetëm një nga disa ilaçet e ndryshme që mund të lehtësojnë efektet më të këqija të sëmundjes ose të ndihmojnë trupin ta luftojë atë.

Të paktën 10 ilaçe të ndryshme anti-virale përfshirë trajtimin e HIV-it lopinavir / ritonavir, janë testuar nëse mund të ndihmojnë në luftimin e sëmundjes.

Asnjë prej tyre nuk ka treguar efektivitet duke vepruar i vetëm, megjithëse ka ende shpresë se disa mund të përdoren së bashku për të shkurtuar sëmundjet e pacientëve.

Remdesivir, një ilaç që ka treguar efekte premtuese, funksionon duke sulmuar një enzimë që përdor virusi në mënyrë që të përsëritet brenda qelizave të trupit.

Ndërkohë plazma, pjesa e lëngshme e gjakut e marrë nga njerëz që janë rikuperuar nga koronavirusi mund të ndihmojë gjithashtu, duke u dhënë njerëzve të sëmurë që nuk janë rikuperuar ende antitrupat e duhur për ta luftuar atë./abcnews.al

Loading...