Home Lajmet kryesore U vra se pa një prift dhe murgeshën indiane në një akt...

U vra se pa një prift dhe murgeshën indiane në një akt seksual. Tri dekada më vonë vendoset drejtësi

Pantoflat e murgeshës së vdekur ishin shpërndarë në dyshemenë e kuzhinës së manastirit, njëra pranë hyrjes, tjetra pranë frigoriferit. Veli i saj e bardhë u gjet i bllokuar në derë. Një shishe e hapur uji ishte mbi pllaka. Në cep të dhomës ishte një sëpatë. Ishte kjo skena e krimit e përshkruar në dokumentet gjyqësore nga oficerët, në Hostelin e Manastirit St. Pius X në Indinë jugore në 27 Mars 1992, raporton CNN.

Më vonë atë ditë, ata gjetën trupin e Motrës Abhaya në një pus aty pranë manastirit indian, në qytetin Kottayam, Kerala.

Një ekzaminim pas vdekjes zbuloi se ajo kishte shenja thonjsh në të dy anët e qafës së saj dhe dy plagë në kokë. Trupi i saj kishte plagë të shumta dhe ajo kishte pësuar një frakturë në kafkë.

Pavarësisht plagëve të saj dhe skenës së krimit të kuzhinës, askush nuk u çua në gjykatë për vrasjen e Motrës Abhaya për 27 vjet. Por ajo që pasoi ishin vite të tëra ngërçi në hetime.

Më në fund, dhjetorin e kaluar, u shpallën fajtorë prifti dhe murgesha që kishin bërë shumë përpjekje për të mbrojtur marrëdhëniet e tyre të paligjshme. Gjykata gjeti se Motra Abhaya kishte parë ata, ndërsa ata po kryenin një akt seksual në kuzhinë dhe e vranë atë për të fshehur mëkatet e tyre. Ata u dënuan me burgim të përjetshëm.

Pas gati tre dekadash luftë për drejtësi, familja e saj ka një pyetje thelbësore.

“Pse u desh kaq shumë kohë?” pyet vëllai i motrës Abhaya, Biju Thomas, i cili në atë kohë ishte student në një kolegj lokal të drejtuar nga Kisha Katolike Knanaya në Kottayam, atëherë shtëpia e rreth 1.8 milion njerëzve.

Një natë para vrasjes, prokurorët thanë se prifti hyri me forcë në mjediset e manastirit dhe qëndroi në dhomën e Motrës Sephy, e cila ishte në katin përdhes të hotelit, afër kuzhinës.

Kur e kuptuan që murgesha e re i kishte parë në një pozicion kompromentues, çifti e goditi atë në pjesën e pasme të kokës me një sëpatë të vogël të mbajtur në kuzhinë, dhe më pas hodhi trupin e saj në një pus në mjediset e hotelit.

Detajet e asaj që ndodhi atë natë dolën në dritë vetëm vite më vonë, pas presionit të madh nga aktivistët dhe familja e murgeshës së re.

Hetimi i parë për vdekjen e motrës Abhaya u hap nga Dega e Krimeve të Policisë Perëndimore Kottayam në ditën që u gjet trupi i saj. Një vit më vonë, doli në përfundimin se shkaku i vdekjes së saj ishte vetëvrasja.

Por babai i motrës Abhaya, Matthew Thomas, refuzoi të pranonte versionin e tyre të ngjarjeve dhe nxiti CBI, agjencia kryesore e hetimit të vendit, të merrte përsipër çështjen.

Ata e morën atë në 1993, por për 12 vjet nuk akuzuan askënd për vdekjen e saj. Në vend të kësaj, midis 1993 dhe 2005, CBI paraqiti katër raporte, përfshirë tre kërkesa për mbyllje, duke i kërkuar Kryeprokurorit të Gjyqësorit të mbyllë çështjen.

Në raportin e tyre të parë, ata ranë dakord me policinë e Kottayam se shkaku i vdekjes ishte “vetëvrasja duke u mbytur”. Sidoqoftë, ajo nuk u pranua nga Kryeprokurori dhe çështja u rihap.

Raporti i tyre i dytë, i botuar në 1996, ishte pa përfundim. Ata nuk mund të përcaktonin nëse ishte vetëvrasje apo vrasje. Hetuesit edhe një herë kërkuan që çështja të mbyllet. Kjo u refuzua edhe një herë.

Raporti i tyre i tretë, i botuar në 1999, tha se ishte një vrasje por nuk përcaktoi asnjë të dyshuar. Kjo u refuzua si “e pakënaqshme” nga Kryeprokurori.

Megjithatë, një raport tjetër u paraqit në 2005, duke përsëritur çështjen, pasi ata nuk mund të identifikonin asnjë të dyshuar. Dhe edhe një herë, ajo u refuzua nga Kryeprokurori.

Pas kësaj, hetimi u transferua nga dega CBI New Delhi në CBI në qytetin jugor të Cochin në Kerala.

Më në fund, në 2009, CBI akuzoi zyrtarisht At Kottoor dhe Motrën Sephy për vrasje, si dhe një prift tjetër, At Jose Poothrikkayil, për të cilin policia tha se ishte i përfshirë në vrasje.

Të tre mohuan akuzën, si dhe akuzat për kryerjen e një marrëdhënie të pahijshme.

Ata paraqitën një kërkesë për të pushuar çështjen dhe u deshën edhe nëntë vjet para se një gjykatës të urdhërojë At Kottoor dhe Motrën Sephy të përballen me gjyqin. Akuzat kundër At Poothrikkayil u rrëzuan për shkak të mungesës së provave.

Më 5 gusht 2019, rifilloi përfundimisht gjyqi. Prokurorët argumentuan se At Kottoor dhe Motra Sephy bënë përpjekje të jashtëzakonshme për të mbuluar marrëdhëniet dhe krimin e tyre.

Sipas CBI, Motra Sephy iu nënshtrua himenoplastikës, një ditë para arrestimit të saj në 2008, për të bërë që të dukej se ajo ishte akoma e virgjër.

Në gjykatë, prokurorët akuzuan oficerët e policisë nga Dega e Krimit Perëndimor Kottayam për ndërhyrje në prova dhe shkatërrim të dokumenteve thelbësore për hetimin.

“Është e arsyeshme të supozohet se At Kottoor kishte në kontrollin e tij burimet e mëdha të dioqezës për sa i përket parave dhe materialeve dhe mund të komandonte bindjen e priftërinjve, murgeshave dhe laikëve”, tha prokuroria.

At Kottoor mohoi fajësinë e tij. “Unë nuk kam bërë asnjë të keqe. Zoti është me mua,” u tha ai gazetarëve lokalë ndërsa mbërriti në gjykatë në 23 dhjetor për seancën e dënimit.

Avokati i tij tha se çështja mbështetej plotësisht në prova rrethanore. “Nuk ka asnjë provë përfundimtare,” tha avokati i At Kottoor, B. Sivdas.

“Dhe kishte një vonesë në hetim, një vonesë në gjetjen e të akuzuarit, kishte kaq shumë boshllëqe. Gjykata i dënoi ata sepse çështja u bë një sensacion.”

Prindërit e motrës Abhaya vdiqën në 2015, para se sulmuesit e vajzave të tyre të viheshin para drejtësisë.

“Unë thjesht do të doja që prindërit e mi të mund të kishin qenë këtu për ta parë atë të ndodhte,” tha Thomas, vëllai i Motrës Abhaya. “Kjo është gjithçka që ata dëshironin”.(A2)

Loading...