Home Kronika REL: Tri banda nga Maqedonia kontrollojnë tregun e zi të drogës, dominues...

REL: Tri banda nga Maqedonia kontrollojnë tregun e zi të drogës, dominues grupi nga Gërçeci

Tri banda nga Maqedonia po mbajnë tregun e zi me trafikun e drogës, thotë ish-shefi i policisë Ljubomir Gjurçeski. Ai nuk është i kënaqur me luftën e MPB-së kundër trafikut të drogës, pasi pjesë e biznesit të paligjshëm qindra milionë euro janë bërë edhe punonjës të policisë, shkruan REL, transmeton Tetova News.

Biznesi i paligjshëm i drogës që kalon përmes Maqedonisë së Veriut, si vend tranzit nga rruga ballkanike e kontrabandës, peshon qindra milionë euro. Vetëm në aksionet e policisë gjatë këtij muaji janë sekuestruar disa qindra kilogramë drogë të kapur si pjesë e kanaleve ndërkombëtare të trafikut të drogës.

Ish-shefi i policisë Ljubomir Gjurçeski thotë se disa kanale ndërkombëtare të trafikut të drogës kalojnë nëpër vend. Nga grupet kriminale maqedonase që janë pjesë e tranzitit ndërkombëtar të trafikut të drogës, janë aktive tri banda.

“Në Maqedoni, në nivel shtetëror, shfaqet një kanal i tretë, ai është linja maqedonase Strumicë-Manastir që zë vend dominues në tregtinë e paligjshme të marijuanës. Ndërsa pjesa me kokainën dhe heroinën e ndajnë grupi Haraçinë-Çair dhe grupi Saraj-Gërçec, do të thotë se edhe ata e ndajnë vendin në ato baza, në zona interesi, kështu që shpesh dinë të kenë konflikte të armatosura kur ka shkelje e atyre hierarkive, marrëveshjeve të pashkruara mes grupeve mafioze, sepse të njëjtat kanale kontrollojnë një pjesë të tregjeve evropiane, duke mbrojtur kanalin ballkanik që kalon nga Maqedonia, sidomos grupi nga Gërçeci, i cili sipas të gjitha njohurive të mia nga terreni është dominues”, tha Gjurçeski.

Marijuana nga Maqedonia është e kërkuar në tregje

Sipas tij, trafiku i drogës ndahet në dy pjesë, e para është më fitimprurëse dhe i referohet biznesit të paligjshëm të kokainës dhe heroinës që kalon përmes rrugës ballkanike nga Afganistani përmes Turqisë dhe Ballkanit në vendet e Evropës Perëndimore. E dyta është biznesi i paligjshëm i marijuanës, i cili sjell fitime më të ulëta nga trafiku i kokainës dhe heroinës.

“Ato janë kanale të brendshme mes Maqedonisë, Shqipërisë dhe Kosovës dhe janë grupe kriminale që kanë krijuar një marrëdhënie hierarkike dhe bashkëpunim të mirë me njëri-tjetrin dhe duke qenë se e gjithë ajo drogë përmes Greqisë përfundon në tregjet e Evropën Perëndimore, kryesisht në Gjermani, Holandë dhe Belgjikë. “Duhet të kihet parasysh se prodhimi i marijuanës maqedonase është prej më cilësoreve dhe për këtë arsye është aq e kërkuar në tregje”, tha Gjurçevski.

Pas legalizimit të prodhimit të kanabisit në vend për qëllime mjekësore, në buletinet e policisë dolën informacione se një pjesë e kanabisit të prodhuar legalisht përfundon në “tregun e zi”.

Raporti i Nismës Globale kundër Krimit të Organizuar Transnacional i publikuar në maj tregon se marijuana është një nga drogat më të përdorura në Ballkanin Perëndimor.

Ai tregon tri rrugë kryesore. Një pjesë e tregtisë së paligjshme të marijuanës dërgohet nga qytetet shqiptare të Vlorës, Fierit, Himarës dhe Lezhës drejt Italisë. Rruga tjetër e popullarizuar shkon në jug përmes Ohrit dhe Manastirit, nga Maqedoninë e Veriut për në Greqi. Rruga e tretë është nga Shqipëria drejtpërsëdrejti në Greqi ose me varkë, ose përmes kalimeve malore.

Punonjësit e policisë dhe doganierët janë pjesë e transportit të organizuar të paligjshëm të drogës

Sipas raportit “Iniciativa Globale kundër Krimit të Organizuar Transnacional”, në këtë biznes kriminal janë të përfshirë edhe persona nga institucionet.

“Kjo ‘ekonomi e mbrojtur’ varion nga rojet e korruptuara të kufirit që mungojnë në pikat kufitare ose duke parë nga ana tjetër në pikat kyçe kufitare, deri te injorimi nga policia dhe përfshirja në kontrabandë. “Ai mund të përfshijë politikanë që mbrojnë lojtarët kryesorë për një pjesë të biznesit,” thuhet në raport.

Një informacion i tillë konfirmohet edhe nga buletinet e policisë që sugjerojnë për korrupsion në organet e rendit, pasi në aksione shpesh ndalohen punonjës policie apo doganierë.

Vetëm tre ditë më parë tre policë dhe pesë doganierë janë arrestuar për kontrabandë dhe trafikim me narkotikë në një aksion policor në Kumanovë, Shkup dhe Tetovë. Policia në mënyrë të paligjshme e ka bartur drogën nga Aeroporti Ndërkombëtar i Shkupit deri në kufirin me Kosovën, ndërsa doganierët nuk kanë kryer kontrollin e duhur. Ekipi doganor që u thirr për të kontrolluar mallin në aeroport, në thelb bashkëpunoi me oficerët e dyshuar të policisë.

“Çështja kyçe është lidhja e njerëzve në institucione dhe e policisë e doganierëve. Ky hetim e vërtetoi këtë lidhje. Vetë fakti që po vijnë një grup i caktuar doganierësh nuk vërteton se është gjendje faktike, por thjesht konfirmon deklarimin e mallit që nuk është i vërtetë, por bëhet fjalë për deklarim të gjoja aksesorësh për celularë. Këtë e konfirmojnë sepse janë pjesë e një grupi të organizuar. Ministria e Punëve të Brendshme me një hetim serioz i ka vërtetuar të gjitha këto fakte dhe i ka sjellë para drejtësisë”, tha ministri i Brendshëm Oliver Spasovski në konferencën e djeshme për media.

Disa inspektorë më afër kriminelëve apo ligjit?

Gjurçeski e vlerëson të keqe betejën e MPB-së kundër tregtisë ilegale të drogës për faktin se në trafikun e drogës janë të përfshirë edhe policët. Arsyen për këtë ai e sheh në politikën e personelit në MPB, e cila, siç thotë ai, ka krijuar një situatë pafuqie të shërbimeve.

“Ata shpërbënë grupin e inspektorëve me përvojë që e dinin mirë punën e tyre në fushën e trafikut të paligjshëm të drogës, sollën një grup tjetër inspektorësh për të cilët ka dyshime të arsyeshme se janë më pranë grupeve të organizuara kriminale sesa me forcat e rendit në luftën kundër tregtisë së paligjshme të drogave.” Kjo më shqetëson mua personalisht si ish-pjesëtar i policisë. Sidomos me keqardhje mund të konkludoj se dikush në MPB sikur po përpiqet të bëjë një presion të tillë mbi punonjësit e policisë që të jetë thjesht një tragjedi kur shefat e SPB-së janë të përfshirë në trafikun e paligjshëm të drogës”, tha ai.

Ky është vetëm një nga rastet e fundit. MPB-ja në fillim të këtij muaji kishte njoftuar për ndërprerjen e kanalit ndërkombëtar të transportit të drogës nga Kosova dhe sekuestroi rreth 200 kilogramë marijuanë në vlerë prej 600 mijë eurosh. Në nëntor, në fshatin Ame të Dibrës, pranë kufirit me Shqipërinë, u kapën 200 kg marijuanë me vlerë 500 mijë euro. Në të njëjtin aksion policia ka arrestuar një shqiptar me 100 kilogramë marijuanë në komunën e Debarcës me vlerë 350 mijë euro, i cili ishte pjesë e një kanali ndërkombëtar për kontrabandën e marijuanës nga Shqipëria në Maqedoni.

Informacioni për raste të tilla kishte gjatë gjithë vitit.

Rreth dy ton marijuanë dhe 1.2 kg heroinë u kapën këtë vit

Në muajin prill të këtij viti, në kuadër të aksioneve për sekuestrimin e marijuanës, mori pjesë edhe Shërbimi Amerikan Kundër Drogës DEA, ku u ndaluan gjashtë persona me 200 kilogramë marijuanë me vlerë 800 mijë euro. Në këtë aksion janë bërë kontrolle në fabrikat për prodhimin e kanabisit medicinal në Prilep dhe Manastir, si dhe është kontrolluar një zyrtar policor.

I kërkuam Ministrisë së Brendshme të dhëna statistikore për veprimet e tyre në luftën kundër trafikut të paligjshëm të drogës gjatë vitit të kaluar. Sipas të dhënave të tyre, nga fillimi i vitit deri në nëntor janë sekuestruar 1.8 ton marihuanë, rreth 20 mijë kërcell marijuanë, rreth 1500 tableta, 8 kg hashash, rreth 1.2 kg heroinë. Pas 400 kontrolleve në banesa për shitje të paligjshme droge, ndaj 941 personave janë marrë masat përkatëse.

“Në të njëjtën kohë janë zbuluar tri plantacione marijuane në rajonin e Ohrit, Strumicës dhe Tetovës, dy laboratorë të marijuanës në banesa në Shkup dhe një në Katllanovë, janë ndërprerë 16 transporte ndërkombëtare të drogës”, thuhet në përgjigjen e Ministrisë. e Brendshme për Radion Evropa e Lirë.

Nga fillimi i vitit janë ngritur kallëzime penale kundër 287 autorëve për 215 vepra penale “Prodhimi dhe shpërndarja e paautorizuar e narkotikëve, substancave psikotrope dhe prekursorëve”, si dhe gjashtë vepra “mundësimi i përdorimit të narkotikëve” dhe kallëzime penale janë ngritur ndaj 12 shtetasve të huaj.

Viti i kaluar ishte më i frytshëm për policinë për sa i përket kapjes së drogës. Vetëm në prill të vitit 2020, policia maqedonase zbuloi 1.2 ton kanabis në një magazinë afër Shkupit. Në aksion në fund të vitit 2020, në një magazinë në afërsi të Vallandovës u vodh marijuana e prodhuar legalisht. Më pas policia gjeti vetëm një pjesë të drogës në Haraçinë të Shkupit. 60 kilogramë marijuanë janë vjedhur nga një fermë kanabisi në Krushevë, ndërsa nga një fabrikë në Urlarci të Koçanit, punonjësit kanë eksportuar ilegalisht marijuanë dhe e kanë shitur në tregun e zi.

Sipas raportit vjetor të policisë në vitin 2020, Ministria e Brendshme ka arritur të ndërpresë 13 kanale të transportit ilegal ndërkombëtar të heroinës të siguruar në Kosovë me destinacion BE-në. Në sekuestrimin e drogës për tregun europian përfshihet edhe një kilogram kokainë e fshehur në një pako me banane që policia u informua nga institucionet ndërkombëtare se vinte nga Kolumbia.

Lënda tjetër narkotike e konfiskuar nga policia e RMV-së gjatë kalimit përmes nëntë kanaleve ndërkombëtare janë 500 kilogramë marijuanë, më pas dy transporte me gati njëqind kilogram hashash dhe 1.8 litra hashash në vaj, një pjesë e të cilave janë blerë në Shqipëri dhe një pjesë në Kosovë. Destinacioni përfundimtar i drogës së sekuestruar ishte Turqia dhe Bullgaria, sipas raportit vjetor të Ministrisë së Brendshme.

Policia e RMV-së ka marrë pjesë edhe në pesë hetime ndërkombëtare të shërbimeve kundër drogës. Aty u kapën pesë kilogramë kokainë, pesë kilogramë heroinë në Austri, shtatë kilogramë heroinë në Serbi, 12,5 kilogramë heroinë në Mal të Zi dhe më shumë se një ton kokainë u kapën në Itali dhe një kilogram heroinë. është sekuestruar në territorin e Maqedonisë së Veriut./REL maqedonisht Përshtati në shqip: TetovaNews

Loading...
Previous articleIndonesia issues tsunami warning after magnitude 7.5 earthquake
Next articleDaily Mail raporton për fenomenin e rrallë në Kosovë: Burri 67-vjeçar zbulon se ka organe gjenitale të mashkullit dhe të femrës